Virtos pupelės, jų magija ir užtepėlė

2 Shares
0
0
2

Mačiau daugybę socialinių tinklų įrašų, straipsnių ir video turinio apie pupeles ir jų magiją, bet niekad netikėjau, kad tai tiesa. Kas išvis galėtų patikėti, kad džiovintos pupelės per kelias valandas ima ir pavirsta stebuklinga esencija, primenančia neįtikėtino skonio vištienos sultinį. Tik čia jokios vištienos nėra – yra tik virtos pupelės ir keli ingredientai.

Kodėl žmonės kraustosi iš proto dėl pupelių?

Trumpai tariant, šių pupelių neįmanoma palyginti su konservuotomis ar tiesiog virtomis vandenyje. Per kelias valandas puode įvyksta du dalykai:

  • Pupelės tampa tokiomis kreminėmis, kad jas galima šaukštu vienas valgyti tiesiai iš puodo,
  • Vanduo pavirsta neįtikėtino skonio sultiniu, kurį tiesiog norisi gerti samčiais.

Taip virtos pupelės atsiduria mylimiausių paruoštukų sąraše. Įrašo pabaigoje dalinuosi viena skaniausių užtepėlių ir sąrašu idėjų, kur abu recepto rezultatus – sultinį ir pačias pupeles – galima panaudoti.

Kokias pupeles galima virti tokiu būdu?

Pati asmeniškai kol kas bandžiau tik didžiąsias pupeles ir avinžirnius, bet šaltiniai teigia, kad tokiam virimui naudoti galima:

  • Baltąsias pupeles,
  • Sviestines (Limos) pupeles,
  • Didžiąsias pupeles,
  • Avinžirnius (tiesa, jiems gali reikti keik daugiau virimo laiko).

Virtos pupelės – svarbiausias metodas

Norint paruošti šias pupeles, nebūtina prisirišti prie konkrečių kiekių. Svarbiausi yra keturi ingredientai: pupelės, druska, aliejus ir laikas.

Kiek vandens reikėtų naudoti virimui? Siūlau naudoti daug – jis suvirs į labai gardų sultinį. Jeigu tiksliau, bent 1 stiklinę pupelių rekomenduoju užpilti bent 4-5 stiklinėmis vandens. Bent.

Tikslaus litrų ir stiklinių kiekio nenurodau dėl paprastos priežasties: visi turim skirtingus puodus, todėl norimą pupelių kiekį geriausia taikyti pagal juos. Aš esu virusi ir pusę stiklinės pupelių vienai pietų porcijai, ir visą didelį puodą savaitės paruoštukams – abu pavyko taip pat gerai.

Ruošimo eiga:

  1. Pupeles iš vakaro užmerkite dideliame puode vandens. Taip per naktį jos sutrauks visą reikiamą drėgmę, gerokai išbrinks ir galutiniame rezultate bus kremiškesnės. Tiesiog užpilkite jas šaltu vandeniu, uždenkite dangčiu ir palikite kambario temperatūroje. To vandens nusunkti nereikės – kitą dieną jame ir bus verdamos pupelės.
  2. Prieš imantis virimo, pupeles gerokai pasūdykite ir įpilkite aliejaus. Abiejų reikia gausiai – vanduo turi priminti bent Baltijos jūros sūrumą, o viršuje privalo plūduriuoti sluoksnis aliejaus (žemiau esančioje nuotraukoje jo per mažai – rekomenduojama padengti visą paviršių). Dažniausiai naudojamas kokybiškas alyvuogių aliejus, bet jeigu esate gyvūninių riebalų entuziastai, tikrai nesuklysite panaudoję taukus – pupelės prisitrauks jų skonio.
  3. Pridėkite priedų. Apie juos kalbu skyrelyje žemiau, bet iš esmės tinka visi priedai, naudojami sultiniuose.
  4. Virkite ilgai ir nuobodžiai. Tai reiškia du dalykus. Pirma, jokios didelės kaitros: vandeniui užvirus, likusį laiką pupeles geriau virti ant nedidelės kaitros, kad jos puode nesiblaškytų, taigi nesusitrintų ir nepamestų odelių. Antra, duokite pupelėms laiko. Priklausomai nuo pasirinktų pupelių dydžio, rekomenduojama bent pusantros valandos. Didžiąsias pupeles mėgstu virti apie 2 valandas, avižirnius – 2,5.

Ar galima praleisti mirkymą pernakt?

Žinau, žinau – tik pirmūnai netingi iš vakaro pagalvoti, ką norėsis valgyti rytoj. Deja, į pirmūnų būrelį teks įstoti ir jums: pupelių mirkymo praleisti negalima.

Jeigu netyčia pamiršote tai padaryti, bet pupelių norisi šiandien, Carla Lalli Music sename gerame Bon Appetit Test Kitchen video atskleidžia paslaptį. Mirkymą pernakt dalinai (!) atstoja šis metodas: pupeles užpilkite šaltu vandeniu, puodą uždenkite dangčiu, leiskite vandeniui užvirti, pavirkite jas 1 minutę, nuimkite nuo kaitros ir leiskite pupelėms tame vandenyje pastovėti valandą. Visi likę žingsniai – analogiški. Sūdom, aliejinam ir verdam tiek, kiek reikia.

Ką dar galima dėti į puodą?

Taisyklė paprasta – kuo visko daugiau pridėsim, tuo daugiau aromatų sultinys sugers. Viskas, ką dėtumėt į klasikinį mėsos ar daržovių sultinį, puikiai dėrės prie pupelių. Sąraše:

  • Česnakas. Geriausia – perpjautas horizontaliai pusiau ir pačirškintas karštoj keptuvėj dėl kvapo, bet puikiai tiks ir žalios luptos česnako skiltelės. Jeigu šaldytuve turite iš anksčiau kepto česnako confit, naudokite jį.
  • Svogūnas. Vėlgi, galima pjauti pusiau ir pirmiausia pačirškinti keptuvėje arba tiesiog dėti žalią.
  • Citrina. Tinka viskas nuo žievelių iki sulčių, bet mano mylimiausias būdas citrinos skilteles pačirškina keptuvėje ir tik tada meta į puodą. Visai kitas aromatas.
  • Mėgstamos sultinių daržovės. Klasikų klasika – morkos, salierai, porai, grybai.
  • Žolelės ir prieskoniai. Tinka tiek žalios, tiek džiovintos. Bazilikai, čiobreliai, raudonėliai, lauro lapai, mėtos, šalavijai. Nepamirškite pipirų!
  • Sūrius. Visai kaip ir sultinyje, puikiai tiks jau pavargę ir padžiūvę sūriai ar jų nugarėlės. Parmezanas – tobulai.

(Iš)virtos pupelės: kur jas naudoti toliau?

Kaip ir minėjau pradžioje, šios pupelės puikios, nes rezultate gauname ne tik pupeles, bet ir jų sultinį. Taigi, panaudojimo būdai taip pat dvejopi:

  • Sultinį galite nusunkti ir panaudoti kaip pagrindą sriubai ar troškiniui. Aš dažniausiai neiškenčiu ir jį suvalgau kaip sriubą.
  • Sultinį ir pupeles serviruokite dubenyje kaip sriubą. Į sriubos lėkštę samčiu įpilkite pupeles su sultiniu, užvarvinkite balzamiko ar mėgstamo švelnaus acto, ant viršaus tarkuokite parmezaną, barstykite šviežias žoleles ir šviežiai maltus pipirus. Greta būtina duonos riekė.
  • Pupeles naudokite visur, kur naudotumėte konservuotas. Serviruokite ant skrudintos duonos kaip sumuštinį, blendinkite užtepėlę pagal receptą žemiau, sukite į tortilijų ar lavašų suktinukus, maišykite į salotas ar mišraines, dėkite į troškinius ar sriubas, . Pupelėms šaldytuve nieko nenutiks bent 2-3 dienas.

Virtų pupelių užtepėlė

Ingredientai:

  • 250 g virtų pupelių / receptas ruoštas su sviestinėmis, bet tikiu, kad puikiai tiks ir visos kitos
  • 2 česnako skiltelės
  • 1-2 ančiuviai aliejuje / kiekis priklauso nuo ančiuvių dydžio, skonio intensyvumo ir sūrumo; geriau pradėkite nuo vieno ir tik po to dėkite antrą
  • ½ a. š. krienų / vėlgi – visi krienai labai skiriasi savo intensyvumu; jeigu naudojate aštresnius, pradėkite nuo mažesnio kiekio
  • 1 a. š. citrinos sulčių
  • 1 sauja smulkintų krapų
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • druskos, aitriosios paprikos, pipirų / pagal skonį

Eiga:

  • Į maisto trintuvą sudėkite visus ingredientus, sutrinkite ir ragaukite. Jeigu norėsis, papildomai dėkite daugiau druskos, citrinos rūgštelės ir pipirų.
  • Užtepėlę skanaukite su šviežiomis daržovėmis, duonos lazdelėmis, bulvių traškučiais ar tepkite ant duonos ir ruoškite sumuštinį.
2 Shares

Leave a Reply

You May Also Like

Kepti ciberžolės kiaušiniai

Kiek labai jau susirūpinot savo imunitetu? Nors atvejų skaičiai jau varo lengvą neviltį, aš, asmeniškai, dar stebuklingų sveikatinimosi metodų nesiėmiau. Užtat kai suvalgau kažką maistingo arba, pasak interneto, padedančio imunitetui, noriu sau ant kaklo užsikabint bulvinį medalį. Pavyzdžiui, šį ciberžolės kiaušinį.

Šokoladinis mamos pyragas

Jeigu reiktų pasirinkti vieną vienintelį patiekalą, kuris man labiausiai primena tėvų namus, iškart rinkčiausi šitą šokoladinį mamos pyragą. Gal dėl to, kad jis toks paprastas ir mama visad jį iškepdavo, kai prasidėdavo mano ir tėčio zyzimas „kažko skanaus“. Jo yra ragavusios turbūt visos mano vaikystės draugės, kelios net pasiėmusios receptą ir bandžiusios kept pačios. O per didžiąsias metu šventes šitas paprastas pyragas iš pelenės virsta gulbe – mama jį pertepa maskarponės ir kondensuoto pieno kremu ir paverčia jį tortu. Pasaka, ne kitaip.