Vištos išeina atostogų: kiaušinių bus pavasarį

0 Shares
0
0
0

Norit kiaušinių? Teks palaukt pavasario.

Tėvai puikiai žino. Man paskelbus, kad savaitgaliui grįšiu į gimtinę, reikia skambinti savo kaimiškų kiaušinių dealer’iui – kiekvienąkart išsivežu bent 20 kiaušinių į Vilnių. Šįkart juos vos vos pavyko surinkti. Vištos ruošiasi žiemojimui – kiaušinių dėjimo sezonas baigiasi.

Taip taip, kiaušiniai yra sezoninis produktas. Pasirodo, kad vištos kiaušinius dėtų visus metus, dažniausiai yra pasitelkiama dirbtinė šviesa. Kaip tik šviesa yra pagrindinis faktorius kiaušinių derliui – vištos yra tiesiogiai veikiamos ilgesnių dienų, todėl pavasario sezonu padeda daugiausia kiaušinių. Nors vasarą šis procesas kiek apstoja dėl karščio, šąlant orams ir trumpėjant dienoms, natūraliu ciklu gyvenančios vištos kiaušinių ima dėti vis mažiau, o žiemą pasiima atostogas visai. 

Ką daryti žiemą? Teoriškai, žiemą kiaušinių reiktų atsisakyti visai. Jeigu labai nesinori (kaip man), pabandykite atrasti ūkininkus, kurie savo vištas prižiūri bent kiek humaniškiau. Ir aišku nepamirškit kiaušinių numeracijos – apie ją rašiau atskirą įrašą. 

Nuotraukoje apačioje – iš tų skaniausių kiaušinių vakar iškeptas scramble’as. Po juo – mano raugo duona ir kreminis sūris, ant viršaus – klasikinis ūkio NeČia pesto. Beje, apie kiaušinių sezoniškumą pirmąkart ir sužinojau iš už NeČia paskyros besislepiančios Ievos. Ačiū, kad šviečiat!

P.S. didžioji teksto dalis – iš 2022 sausio naujienlaiškio. Kitas naujienlaiškis jūsų dėžutes pasieks rugsėjo 30. Prenumerata nemokama, užsiprenumeruoti kviečiu čia.

0 Shares

Leave a Reply

You May Also Like

Draugų pusryčių pasimatymams – pusryčių lenta

Kam susitikti penktadienio ar šeštadienio vakarą triukšmingame bare, kai galima susitikti visiems gerai išsimiegojus sekmadienį ryte.  Viena problema – jeigu norisi rytinio pasimatymo namų aplinkoje, kažkam tenka imtis iniciatyvos tuos pusryčius gaminti. Kaip tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė, prasidėjus kalboms apie ruošimą, žvilgsnius dažniausiai jaučiu nukreiptus į save.