Karamelizuoti riešutai

1 Shares
0
0
1

Jeigu skaitėt (o pagal įrašo populiarumą esu tikra, kad skaitėt) mano kalėdinių dovanų idėjų įrašą, jau puikiai žinot: valgomas dovanas aš mėgstu gaminti pati. Užtat kai darai tai jau n+1 metų iš eilės, sunku neišsisemti: nuo imbierinių sausainių jau ir pačiai bloga, o granolą visi išmoko pasigaminti patys. Šiemet gerokai pasinėriau į valgomų dovanų paieškas ir atradau naują tobulą sūrumo ir saldumo derinį. Tai – karamelizuoti riešutai.

Kodėl aš įsimylėjau šį receptą?

  • Karamelizuoti riešutai yra gana ilgo galiojimo. Nors pati jų galiojimo laiko dar netestavau, kiti interneto tinklaraštininkai teigia, kad tokie riešutai nesugenda bent 2-3 savaites. Tai reiškia, kad jų nebūtina sudoroti švenčių įkarštyje, kai jau ir taip esame apsalę nuo šokoladinių senių ir tortukų.
  • Labai paprasta paruošti. Vienas indelis skystiems ingredientams, skarda ir 12 minučių kepimo.
  • Tinka visų skoniams. Nors ir saldūs, riešutai yra gerokai sūdyti ir kiek kanda dėl čili pipirų – puikiai tiks ne tik prie arbatos, bet ir prie vyno taurės.

Kokius riešutus geriausia naudoti?

Visus! Nejuokauju, karamelizavimui tinka literaliai visi riešutai. Gal privengčiau tik labai mažų (pavyzdžiui, kedrinių pinijų) arba labai didelių (pavyzdžiui, bertoletijų) riešutų, bet visi likę tikrai tiks. Tarp jų:

  • Graikiniai,
  • Anakardžių,
  • Ladzyno,
  • Karijų,
  • Žemės,
  • Migdolų riešutai.

P. S. Gamindama kelias skirtingas partijas pastebėjau, kad traškiausi būna karamelizuoti riešutai be odelių. Tad jeigu tik turite galimybę rinktis riešutus be odelių, čiupkite juos.

Ingredientų pakaitalai

Recepto pagrindą sudaro keli pagrindiniai ingredientai: riešutai, cukrus, aliejus ir prieskoniai. Kad receptą galėtumėte pritaikyti savo virtuvėms, žemiau išrašau pagrindinius pakaitalus nurodytiems ingredientams.

Aliejus. Nors aš naudojau moliūgų sėklų aliejų, čia tiks bet kuris kitas neutralus aliejus – švelnus alyvuogių, vynuogių kauliukų, rapsų aliejus. Neutraliems tikrai nepriskiriamas, bet puikiai derės ir kokosų aliejus.

Cukrus. Recepte karamelizavimui naudojami dvejopi saldikliai – birus cukrus ir skystas sirupas. Vietoje rudojo cukraus galite bandyti naudoti baltąjį arba kokosų žiedų cukrų. Pastarasis turėtų suteikti dar daugiau traškumo. Iš skystų sirupų puikiai tiks klevų, agavų arba kukurūzų sirupai, skystas medus.

Prieskoniai. Nors pati nespėjau išbandyti, esu tikra, kad čili dribsnius arba miltelius galite keisti kajeno paprikos milteliais, o jeigu neturite imbiero, pabandykite vietoje jo naudoti kitus kalėdinius prieskonius – kardamoną ar kvapiuosius pipirus. Cinamono praleisti nerekomenduoju.

Karamelizuoti riešutai – receptas

Ingredientai:

  • 2 stiklinės mėgstamų riešutų,
  • 1 v. š. moliūgų sėklų aliejaus,
  • 2 v. š. rudojo cukraus,
  • 2-3 v. š. klevų sirupo (galima koreguoti pagal norimą saldumą),
  • 1 a. š. cinamono,
  • 1/2 a. š. čili dribsnių arba miltelių (galima koreguoti pagal norimą aštrumą),
  • 1/2 a. š. imbiero miltelių,
  • 1/4 a. š. malto muskato,
  • 1 a. š. druskos.

Eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C, funkcija – katinimas iš viršaus ir apačios be vėjelio.
  2. Dubenyje išmaišykite aliejų, sirupą, cukrų, prieskonius, druską. Jeigu mėgstate aštriau, čili dribsnių galite dėti kad ir visą arbatinį šaukštelį arba kiek daugiau. Man vienas arbatinis šaukštelis yra pats tas, kad maloniai kąstų.
  3. Riešutus sumaišykite su ką tik paruoštu mišiniu ir tolygiai paskirstykite popieriumi arba silikoniniu kilimėliu išklotoje skardoje.
  4. Kepkite apie 12-14 minučių, kol gražiai karamelizuosis. Aš dažniausiai užsistatau žadintuvą kas 5 minutes ir riešutus keliskart pamaišau – taip jie gerokai tolygiau iškepa.
  5. Riešutus atvėsinkite, jeigu norisi, papildomai barstykite stambia druska, ir pakuokite į stiklainėlius ar popierinius maišelius – tai yra tobula šventinė dovana.

1 Shares
1 comment
  1. Išbandžiau recepta siandien. Tai skonis nieko ipatingo, kazkaip tikėjausi geresnio galutinio rezultato, pagal ingridienus, daugiau galbut to kalėdinio skonio noretusi. Bet turbut kiekvienam skirtingai. ☺️Vienintelis didžiausias minusas kad prie sviestinio popieriaus vėstant prilipo riešutai tai neįmanoma atplėšti dalį riesutu teko ismesti arba valgyt su popieriaus gabaliukais ir spjaudytis 😄 patarimas turbut butų naudot kaip ir nuotraukoje daugkartinį kilimėli, o ne sviestini popieriu ☺️

Leave a Reply

You May Also Like

Amerikietiškas obuolių pyragas

Kai rašau šitą įrašą jau yra rudens vidurys ir iki tol aš jau spėjau iškepti gal bent penkis šituos pyragus. Vienus tik su obuoliais, kitus su kriaušėm, bet puikiai žinau, kad prie šitos tešlos dera ir daugybė kitų įdarų – slyvos, serbentai, rabarbarai, braškės ar persikai. Trumpai tariant, šitas obuolių pyragas yra mano šio rudens sezono desertas to-go.