Šaukštai, šaukšteliai ir stiklinės – kaip tinkamai susverti ingredientus?

Pasiėmiau visus savo turimus šaukštus namie ir pasvėriau. Tą patį padariau su stiklinėm ir skysčių matavimo indais. Sutikrinau skaičius su internetinais šaltiniais. Sufotografavau. Atiduodu jums. Kai kitąkart kepsit blynus ar pyragą, kad žinotumėt, kokie tie šaukštai ir stiklinės turi būti.
0 Shares
0
0
0

Kad mano šaukštas gali smarkiai skirtis nuo šaukšto, kurį į savo pyragą dedate jūs, supratau tada, kai kartu su mama turėjau paruošti jos įžymiojo šokoladinio pyrago receptą. Mama sudiktavo, kad pyragui išvis prireiks 12 valgomųjų šaukštų miltų. Sudėjau juos pagal visus nurodymus, žiūriu į tešlą ir suprantu, kad skystis primena labiau grietinėlę, o ne tešlą. Skambinu mamai su kamera, sakau, „žiūrėk, gavosi nesąmonė“. Sutarėm, kad aš dėsiu šaukštus miltų, o jinai sakys, kokia tešla turi gautis. Galiausiai užsibaigėm ties 27 šaukštais, pavykusiu pyragu ir kivirču, kaip iš tikrųjų atrodo šaukštai – su kaupu ar be. Mama įrodinėjo, kad su, aš įrodinėjau, kad be. Po šimto Google užklausų aš laimėjau ir paprašiau daugiau niekad pagal receptą nedėti šaukštų su kaupu.

Tikiu, kad šitas klausimas kyla ne tik man ir mano mamai – tai kokį visgi šaukštą miltų reikia dėti į tą pyragą. Pasiėmiau visus savo turimus šaukštus namie ir pasvėriau. Tą patį padariau su stiklinėm ir skysčių matavimo indais. Sutikrinau skaičius su internetinais šaltiniais. Sufotografavau. Atiduodu jums. Kai kitąkart kepsit blynus ar pyragą, kad žinotumėt, kokie tie šaukštai ir stiklinės turi būti.

Šaukštai ir šaukšteliai

Šaukštai vs šaukšteliai

Čia turbūt daug aiškinti nereikės – yra valgomieji „sriubiniai“ šaukštai ir yra „arbatiniai“ šaukšteliai. Angliškai jie dažniausiai trumpinami keliomis raidėmis: tbsp (tablespoons) žymi valgomuosius, o tsp (teaspoons) – arbatinius. Nemeluosiu, yra tekę per skubėjimą šias kombinacijas supainioti. Gerai, kad lietuvių kalboje viskas paprasčiau – yra v.š. (valgomieji šaukštai) ir a.š. (arbatiniai šaukšteliai).

Jeigu netyčia atsidurtumėte negyvenamoje saloje, internetiniai šaltiniai siūlo kelis būdus kaip galima pamatuoti šaukštų ir šaukštelių tūrį be pačių šaukštų:

  • Arbatinio šaukštelio turinys dažniausiai užima tiek pat kiek piršto viršutinė dalis (iki pirmo sulenkimo),
  • Valgomojo šaukšto – tiek pat, kiek užima ledo kubelis arba nykštys.

Amžina dilema: su kaupu ar be

Vardan šventos ramybės, atlikau eksperimentą. Internete išnaršiau kuo daugiau šaltinių ir išsiaiškinau, kiek turėtų sverti valgomasis šaukštas miltų. Dažniausiai tarp 7-8 gramų. Susirinkau visus savo turimus šaukštus. Susvėriau juos su kaupais ir be. Rezultatai:

  • Madingas platusis auksinis šaukštas miltų be kaupo sveria apie 10 gramų, su kaupu – 20 g.
  • Standartinis šaukštas miltų be kaupo sveria 7 gramus, su kaupu – 25 gramus (!).

Išvada: vieno šaukšto paklaida, sveriant šaukštą su kaupu, gali siekti net beveik 20 gramų! Įsivaizduokit, jeigu recepte reikalingi 5 šaukštai miltų. Išvis gali susidaryti net daugiau nei 100 gramų skirtumas. Taigi, ate kaupams!

Teisingai pasvertas šaukštas – dešinėje rankoje.

Tai kaip gi visgi tinkamai pakabinti tą šaukštą?

Patikimi interneto šaltiniai siūlo dvi pagrindines taisykles, norint idealiai pamatuoti ingredientus šaukštais:

  • Kad išvengtumėte susipresavimo, ingredientus į šaukštą geriau suberkite, o ne juo kabinkite,
  • Šaukšto turinį nubraukite viršutine peilio briauna, kad ingredientai siektų šaukšto kraštus. Jokio kaupo!

Abi šios taisyklės tinka visiems sausiems ingredientams – miltams, kepimo milteliams, cukrui. Jeigu taip nurodo receptas – pusiau skystiems ingredientams, pavyzdžiui, grietinei, medui, riešutų sviestui.

Stiklinės ir puodeliai

Jeigu šaukštai ir šaukšteliai visų virtuvėse yra ± vienodi, su stiklinėmis ir puodeliais dar daugiau painiavos. Paprastai tariant, jeigu aš namie mėgstu gerti vandenį iš stiklinės, talpinančios 330 ml, nereiškia, kad su ta pačia stikline reiktų matuoti ingredientus.

Stiklinė – tai matavimo vienetas, pagal susitarimą talpinantis 250 ml skysčio. Ne daugiau, ne mažiau. Anglakalbiuose receptuose stiklinės apibūdinamos kaip cups.

Aš apžiūrėjau visas savo namų stiklines ir pasitelkusi turimą matuoklį patikrinau, kuri stiklinė savo dydžiu yra panašiausia 250 ml. Laimėjo beveik 10 cm IKEA stiklinė – žinoma, neužpildyta iki viršaus. Gal kam pravers kaip orientacinis dydis:

Išsimatavusi visas namų stiklines dabar kaskart gamindama nebūtinai traukiu ir matuoklį – užtenka ir vienos patikrintos 250 ml stiklinės.

Kaip išsimatuoti turimas namų stiklines?

  • Paprasčiausia, žinoma, su skysčio matavimo indu. Jis įprastai kainuoja iki 3 € ir gali būti randamas bet kuriame prekybcentryje.
  • Jeigu visgi norite išsimatuoti stiklines čia ir dabar, tai galite padaryti su 500 ml standartiniu buteliuku. Kadangi standartinėje stiklinėje telpa 250 ml skysčio, pripildykite pusę buteliuko vandeniu ir pagal tai išmatuokite turimas stiklines.

Bendrieji svėrimo patarimai

Pabaigai, keli svarbūs dalykai, kuriuos reiktų žinoti prieš pradedant eksperimentus:

  1. Mililitrai NELYGU gramams. Nepainiokite birių ir skystų matavimo vienetų. Skystus geriau matuokite stiklinėmis, o sausus – šaukštais arba stiklinės tūrį atitinkančiais matavimo indais. Stiklinė miltų (250 ml) tikrai nereiškia 250 gramų miltų. Anaiptol, stiklinė miltų sveria ± 125-130 g. Kiekvienas ingredientas pasižymi skirtingu tankiu ir svoriu, todėl prieš pradedant eksperimentuoti geriau pasigooglinti atitikmenis.
  2. Tikslus matavimas svarbiausias kepiniams. Jeigu gaminate šakšuką ar salotų padažas, lašas šen ar ten nieko per daug nepakeis. Visai kitaip nei kepant pyragą. Net nekalbu apie visokiausius preciziškus prancūziškus kepinius, kaip eklerus ar makaronsus – jų geriau be svarstyklių net nepradėti.
  3. Atidžiai sužiūrėkite sąvokas prie ingredientų. Pjaustyti ingredientai ar ne. Supresuoti ar tiesiog suberti. Visos šios sąvokos kartais gali padvigubinti ingredientų kiekį ir dažniausiai visos jos būna nurodytos prie receptų. Pavyzdžiui, į stiklinę suberti špinatai gali užimti trigubai ar keturgubai mažiau tūrio nei supresuoti špinatai.
  4. Dozatoriai – geriausias mano sprendimas po svarstyklių. Jeigu dar nesijaučiate pasiruošę svarstyklėms ir žaidimams su gramais, patarčiau įsigyti bent dozatorius – kaušelius. Nebereiks matuoti stiklinėmis, buitiniais šaukštais ir galėsite būti tikri, kad peilio nugarėle nubraukę sveriamus ingredientus įdėsite tinkamą kiekį.
  5. Googlinkite. Turbūt nėkart nesu gaminusi svetimų receptų be Google pagalbos. Nuolat verčiu amerikietiškus svorio vienetus į europietiškus, ieškau, kiek 5 šaukštai cukraus atitinka gramų ir panašiai. Turbūt dažniausiai mano naudojamos užklausos:
    – X ounces to grams,
    – X oz to ml,
    – butter stick to grams (taip, vis dar mintinai nepamenu),
    – X F to C.
0 Shares
2 comments
    1. Jų yra beveik visur, kur yra „rimtesnis“ virtuvės reikmenų skyrius. Tikrai turi IKEA, Senukai, nes IKEA’oj esu mačiusi, o iš Senukų pirkusi pati. Mano gražiausias rinkinys yra iš H&M Home. 🙂

Leave a Reply

You May Also Like