Ką žiūrėti apie maistą? | Dokumentika ir serialai

0 Shares
0
0
0

Nežinau, kokioje paralelioje visatoje jūs gyvenat, jeigu ruduo jums nereiškia daugiau ilgų vakarų namie. Ypač, jeigu turi Netflixą, Amazon Prime’ą ar dar kokią kitą platformą, prikištą kiekvieno skonį atitiksiančių serialų ar filmų. Ta proga, kad vakar buvau lengvokai pūstelėta rudeninio vėjo šuoro ir visą savaitgalį kepiau moliūgus, noriu pasidalinti savo mylimiausių serialų ir dokumentikų, bent kiek susijusių su maistu, sąrašą.

Įdomu ir tai, kad šitą galėčiau oficialiai skelbti ilgiausiai pralaikytu savo juodraščių lentynėlėj. Jį ruošti pradėjau dar gegužės pradžioje, o šiandien yra rugsėjo 17 diena. Užtat konservavimas į naudą – pirma, niekas neleis pameluoti, kad tobulai atitaikiau sezono poreikius. Ir antra, per tokį laikotarpį turėjau daug gražaus laiko pakontempliuoti, ar tikrai nieko nepamiršau. Tikiu, kad kiekviena šitų laidų įtrauks, įkvėps įžengti į virtuvę ar bent paspausti Užsakyti mygtuką Wolte.

MASTERCHEF


– Pramoginė laida / realybės šou
– 10 sezonų po 20 serijų
– Fox

Masterchef pradėjau žiūrėti pirmame kurse, kai tik persikėliau gyventi į Vilnių dėl studijų – maždaug 2013 metais. Masterchef yra šou tiesiogine ta žodžio prasme, nes aleliuja, kiek dramos, ašarų ir intrigų. Tai laida, kurioje keliasdešimt amerikiečių homecooks bando iškovoti geriausiojo titulą, varžydamiesi įvairiausiose užduotyse. 
Geriausia dalis – ši laida išlaiko tobulą balansą tarp pramoginio turinio ir naudingo turinio apie maistą. Be visų dramų, Masterchef US kartu buvo ir ta laida, kuri išmokė pirmųjų techininių dalykų apie maisto gamybą. Kaip svarbu viską sūdyti, kokios konsistencijos turi būti tam tikri gaminiai ir kitos pirmos pamokos ir eksperimentai atėjo į mano virtuvę būtent per Masterchef. 

SALT FAT ACID HEAT


– Dokumentika
– 4 serijos
– Netflix


Salt Fat Acid Heat – keturių serijų dokumentinė laida su dabar jau garsia šefe Samin Nosrat apie keturis pagrindinius elementus, būtinus sėkmingai maisto gamybai.  Pažiūrėjusi Salt Fat Acid Heat absoliučiai įsimylėjau Samin Nosrat! Ir nenustebčiau, jeigu taip pat nutiks kiekvienam žiūrinčiam. Labai estetiška ir jausminga, bet kartu tiek pat informatyvu. 


ANTHONY BOURDAIN: NO RESERVATIONS

– Dokumentika
– 9 sezonai, po keliolika serijų
– Travel

Tądien, kai buvo paskelbta apie Anthony Bourdaino mirtį, verkiau. Užsidariau ofiso tūlike ir braukiau ašarą. Gal skamba kiek perspaustai, bet man Bourdainas buvo vienas autentiškiausių žmonių, kalbant apie žymius šefus ir gastronominio pasaulio asmenybes. Tad nieko nuostabaus, kad jo produsiuota laida man yra viena artimiausių iki šiol. Pamenu, kai laidą pradėjau žiūrėti dar mokyklos laikais, kai rodė per TV6, o po to sužiūrėjau viską iš eilės kaip saldainį jau studijuodama. Nors daug apie maisto gamybos technikas nesužinosit, No Reservations yra puiki galimybė susipažinti su kultūrine gastronomijos puse. 
P. S. visiems Anthony gerbėjams taip pat siūlau perskaityti ir jo knygą „Kitchen Confidential“!

UGLY DELICIOUS

– Dokumentika
– 8 serijos
– Netflix

Nesu tikra, bet man kažkaip atrodo, kad apie Davida Changą sužinojau per to paties Anthony Bourdaino laidas ir iki dabar jis yra mano vienu mėgstamiausiu pasaulio šefų. Ir nors pirmoji pažintis įvyko per The Mind of Chef pirmąjį sezoną, lygiai taip pat gerai susižiūri ir kita laida, kur pagrindinis balsas ir veidas yra šefas Davidas Changas. Per vieną sezoną Davidas Changas pereina per 8 patiekalus arba ingredientus, kurie yra svarbūs jo kaip šefo susiformavimui. Labai autentiška ir labai greitai susižiūri!


CHEF’S TABLE

– Dokumentika
– 6 sezonai, po 4-6 serijas
– Netflix



Nemeluosiu – Chef’s Table visos dar neperžiūrėjau, bet kol kas susidaryta nuomonė visai kitokia negu apie visas kitas aukščiau vardintas dokumentikas. Tai labiau sofistikuota, daugiau dėmesio, koncentracijos ir įsitraukimo reikalaujanti laida, kiekvienoje serijoje pasakojanti apie kitą virtuvės šefą. Dažniausiai tai – bent po vieną Michellin žvaigždę turintys pasaulinio lyginio šefai, vienaip ar kitaip kažką davę pasaulinei gastronomijos kultūrai. Jeigu neįdomu pats šefų požiūris į virtuvę ir maisto gamybą, alpsit vien nuo vaizdų – close up’ų, sulėtintų vaizdų ir peizažų. Nerealu kinematografiškai.

MASTER OF NONE

– Serialas
– 2 sezonai, po 10 serijų
– Netflix


Keista į šitą sąrašą įtraukti serialą, kurio siužetas nesisuka apie kulinarus ar šefus, bet labai subtiliai įtraukia maisto temą į kiek kitokį turinį. Master of None serialas pasakoja apie trisdešimtemčio vietinio Niujoro gyventojo kasdienį gyvenimą – merginas, darbą, laisvalaikį, ir iš dalies – maistą kaip hobį. Nors žiūrėdami pirmą sezoną nesuprasit, kur čia tas maistas, antram bus aiškiau. O ir šiaip Master of None yra mano vienas all time mėgstamiausių serialų dėl savo humoro jausmo, vibe’o, nuotaikos ir aktorių. Čia, beje, jį režisuoja (ir jame vadina) ir komikas Eric Wareheim, kuris yra absoliutus gurmanas ir vyno ekspertas – pafollowinkit jį Instagrame, pamatysit gerų dalykų!


BON APPETIT | GOURMET MAKES

– Internetinė laida
– 23 video
– Bon Appetit
– Nuoroda peržiūrai: čia

Jau ko nesitikėjau, tai kad į sąrašą įtrauksiu ir internetinę laidą. Įtraukiu, nes pastaruoju metu sudeginau marias laiko, peržiūrėdama visus 23 epizodus.

Kas vyksta kiekvieno epizodo metu? Bon Appetit šefė Claire išsirenka vieną mums puikiai pažįstamą užkandį – pradedant čipsais, baigiant saldumynais. Ir tada bando pagaminti jų gourmet versijas – tokias pat, bet geresnes, be įvairiausių palmių aliejų ar kitokių šlamštų. Ir tai yra tikrai įdomu stėbėti! Pirmiausia, pati Claire yra labai charizmatiška, tad kiekviena jos sėkmė ar nesėkmė priverčia džiaugtis ir liūdėti kartu. Antra, kiekvieno epizodo metu nemažai papasakojama apie maisto technologijas ir gamybą, nes Claire yra konditerė!

THE CHEF SHOW

– Dokumentika
– 2 sezonai, po 10 serijų
– Netflix


The Chef Show yra naujausias papildymas į mano su maista susijusių laidų sąrašą. Įdomu tai, kad The Chef Show yra laida, paremta 2014-ais pasirodžiusiu filmu Chef, kuriame ir režisieriaus, ir prodiuserio, ir pagrindinio aktoriaus kėdę užėmė tas pats Jon Favreau. Jon Favreau nusprendė sukurti dokumentinę laidą, kurios metu su žymiais ir pasaulyje pripažintais šefais, maisto entuziastais ar tiesiog gerais draugais (nuotraukoje matote Avengerių kūrybinę komandą) gamins filme pasirodžiusius patiekalus arba kitaip tyrinės kulinarinį pasaulį. Ir nors pirmai į laidą žiūrėjau skeptiškai, pernelyg nesimpatizuodama Jon Favreau (kad ir koks puikus jo pasirodymas Drauguose ir Avengeriuose, Spider-man’e ar Iron Man’e), galiu pasakyti, kad užteko vienos serijos persilaužymui. Jeigu gerai pamenu, vasarą buvau peršalusi, tai visą pirmą sezoną sužiūrėjau per vieną dieną. Guilty? Guilty. 

0 Shares
4 comments
  1. Rekomenduoju labai labai australų My Kitchen Rules – čia buvo mano gaminimo įkvėpimo šaltinis! Gaminimo entuziastai ruošiantys restoraninį maistą ir besivaržantys dėl geriausio šefo vardo – pabandyk! 🙂

  2. Aš ir labai rekomenduoju My Kitchen Rules! Dar neseniai serialą Sweetbitter žiūrėjau, toks gal nevisai apie maisto gamybą, bet restorano atmosfera jaučiasi puikiai 🙂

  3. Man labiau patiko australietiškas ir naujazelandietiškas Master Chef’ai. Ramsey mane iš principo erzina, o australietiškame host’ai tokie super nice.

    Sąrašiuke neradau, tai pridedu savo rekomendacijas: Visi Top Chef sezonai (visi!), Michael Pollan dokumetinka Cooked (Netflix), Mind of a Chef (Netflix), The Wine Show (ieškoti internete, jei patinka vynas. šiaip labai smagus formatas), The Trip (visos trys dalys), Somebody Feed Phil (man nelabai patinka pagrindinis veikėjas, bet turinys laidų labai geras),ganėtinai ištęstas, bet vistiek gana įdomus buvo The Final Table. Ir visi tavo paminėti.

    Apie dokumentikas šįkart neišsiplėsiu 🙂

Leave a Reply

You May Also Like
bullet journal planuoklis

Bullet journal planuoklis: nuo ko pradėti?

Su planuokliu arba bullet journal bandau susidraugauti kokius 2-3 metus. Pradėjau nuo akių varvinimo Pintereste, tik vėliau įsivėliau į praktikavimą. Tik šiemet galiu pasakyti, kad man pagaliau pavyko atrasti savo sistemą ir pa-ga-liau užpildyti vieną planuoklį nuo pradžių iki galo. Ta proga, savo patirtimi sugalvojau pasidalinti ir čia.

Draugų pusryčių pasimatymams – pusryčių lenta

Kam susitikti penktadienio ar šeštadienio vakarą triukšmingame bare, kai galima susitikti visiems gerai išsimiegojus sekmadienį ryte.  Viena problema – jeigu norisi rytinio pasimatymo namų aplinkoje, kažkam tenka imtis iniciatyvos tuos pusryčius gaminti. Kaip tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė, prasidėjus kalboms apie ruošimą, žvilgsnius dažniausiai jaučiu nukreiptus į save.