Benedikto kiaušiniai

1 Shares
0
0
1

Pamenu, kai pirmąkart sumaniau gaminti Benedikto kiaušinius, šitas noras atrodė iš fantastikos srities. Kad ir kaip mėgau suktis virtuvėj, atrodė neįmanoma vienu metu šildyti bandelių ir kepinti kumpio, virti kiaušinius be lukšto ir dar daryti Hollandaise padažą. Ir nemeluosiu, pirmąkart virtuvė liko kaip po karo, bet viskas pavyko iš pirmo karto. Ir pats procesas nėra toks sudėtingas, kaip atrodė pirmai. Erzina nebent krūva indų, nes reikia ir vieno puodo kiaušinių virimui, ir kito puodo garų vonelei, o kur dar indas patiekalo žvaigždei – Hollandaise padažui. Aišku, reikia nepamiršti ir visokių pjaustymo lentelių, keptuvių bandelių ar kumpio šildymui ir rezultate turim pilną kriauklę bliūdų. Bet verta.

Net šiek tiek jaudinuosi keldama šį receptą, nes pirmąkart pasidalinsiu ir savo maža, visai studentiškai atrodančia virtuvėle. Bet jeigu gerai pamenu, šitoj virtuvėlėj pirmąkart ir pabandžiau benediktus, kol šitam bute dar net negyvenau, o tik lankydavausi pas draugą prieš maždaug porą metų. Tai kaip ir visai romantiška, nes šįkart tą patį žmogų priverčiau fotografuoti visą gamybos procesą.

Na, o jeigu iki šiol vis dar gąsdina benediktų gamybos trukmė ar technika, nesigąsdinkit. Aš savuosius su fotografavimu ir visko bandymu padaryti kuo gražiau, užtrukau 20 minučių. Šakšuka juk trunka panašiai, o ją jau pamilti spėjot daugelis. Pradedam!


Gaminimo trukmė: 20-30 minučių.
Porcijos: 2.

Ingredientai:

– 6 kiaušiniai,
– 100 gr. sviesto,
– žiupsnis druskos ir pipirų,
– šlakas citrinos sulčių,
– 2 English Muffin (arba kitokios bandelės, kurios lengvai persipjautų pusiau),
– 1 v. š. obuolių acto,
– pora saujų šviežios gražgarstės,
– keturi gabalėliai kumpio.

Čia, beje, aš, išsirikiavus visus reikalingus produktus ir labai išsigandus prieš gaminimą, geriu arbatą ir galvoju, ar viskas pavyks, kai jausiu atsakomybę padaryt tobulai ir dar su fotoaparato kvėpavimu į nugarą:

Beveik viskas, ko reikės (trūksta tik obuolių acto).

Gaminimo eiga:

1. Užvirimui paruošiu didelį puodą, iki pusės pripildytą vandens, kuriame virsiu kiaušinius be lukšto. Taip pat – mažesnį puodą garų vonelei (šiame puode vandens  – maždaug du-trys pirštai nuo dugno). Iškart įsikaitinu ir orkaitę, nes ten šildysiu savo English Muffins (juos kepiau pagal šitą receptą kelis vakarus prieš tai). Tą, beje, galima padaryti ir keptuvėje, bet man orkaitėje – greičiau.

2. Prikaistuvyje išsilydau sviestą, jį palieku atvėsti.

3. Atskiriu 2 kiaušinių trynius nuo baltymų. Mums reikės tik trynių, juos dedu į indą, kuriame gaminsiu padažą (aš gaminau metaliniame, bet taip pat tinka storo stiklo – toks, kuris nesuskils nuo karščio ir garų).

Hollandaise padažo gamybai geriausia rinktis metalinį arba storo stiklo indą – jis bus ruošiamas virš garų, tad indas turėtų „atlaikyti“ karštį.

4. Ant mažesniojo puodo, kuriame jau užvirė vanduo, dedu padažo indą – viską ruošiu ant garų. Kiaušinio trynius iškart energingai plaku, kad šie per daug neįkaistų ir nevirstų kiaušiniene. Paplaku bent porą minučių.

Nepalikite kiaušinio virš garų nemaišydami – atsiras pavojus vietoj Hollandaise gauti kiaušinienę.

5. Kai trynių masė ima šiek tiek kietėti, labai lėtai pradedu pilti lydytą sviestą ir toliau energingai plaku. Jeigu bent kiek sustosiu, labai didelė tikimybė, kad trynys atsiskirs nuo sviesto ir turėsime kažką tokio (not so sexy, ane? Trip Advisor nuotrauka iš kažkokios valgymo įstaigos).

Svarbiausia – sviestą pilni palengva, kartu energingai maišant.

6. Supylus visą sviestą ir išmaišius jį su tryniais, galutinė masė turėtų atrodyti maždaug taip:

Supylus visą sviestą, Hollandaise turėtų atrodyti panašiai taip. Tobula – jei pakabinus padažą šaukštu, padažas gražiai apgaubia šaukštą.

Belieka įspausti norimą kiekį citrinos ir pasūdyti/papipirinti.

Padažą siūlau palikti ant tų pačių garų, kol pabaigsit ruošti kiaušinius.

7. Paruošusi padažą, į orkaitę įdedu šildyti bandeles, nes liko maždaug 5-7 minutės iki benediktų konstravimo.

8. Pereinam prie likusių 4 kiaušinių. Aš visus juos įsimušu į mažus puodelius/indelius, kad būtų greičiau, bet galima tai daryti atskirai po vieną (t.y. įsimuši kiaušinį į indelį, įleidi į vandenį, į tą patį indelį įmuši naują kiaušinį, vėl įleidi į vandenį ir t.t.). Ko tikrai nerekomenduoju – mušti kiaušinius tiesiai į puodą. Nežinau, kiek turi būti pro, kad poached egg pavyktų mušant tiesiai į puodą (hint: net Ramzis taip nedaro).

Į vandenį, kuriame virsiu kiaušinius, įpilu šaukštą acto. Puodo karštį prisuku tiek, kad vanduo nė kiek nebeburbuliuotų. Šaukštu puode išsuku mini uraganą (normalių žmonių kalba – sūkurį) ir pirmąjį kiaušinį į vandenį įleidžiu dubenėlį prikišusi prie pat vandens. Tą patį kartoju su likusiais 3 kiaušiniais. Labai svarbu išsukus vieną sūkurį ir įleidus pirmąjį kiaušinį to vandens daugiau neliesti. Taigi, išsuku sūkurį, pirmąjį kiaušinį įleidžiu į patį centrą, o likusius – link puodo kraštų. Nieko baisaus, jei įleidinėjant paskutinį kiaušinį sukimosi srovė jau bus menkai srauni – kiaušiniai vis tiek pavyks.

Apie virimo trukmę. Mano triukas – visad nusistatyti timer’į 4 minutėms, nes tada kiaušiniai išverda tobulai. Dažniausiai traukti kiaušinius iš puodo pradedu laikrodžiui artėjant prie 4 minučių, tad tobula trukmė – tarp 3,5 ir 4 minučių.

Kiaušinių virimo trukmė – tarp 3,5 iki 4 minučių.

9. Išvirusius kiaušiniu traukiu kiaurasamčiu ir dedu ant medžiaginio arba popierinio rankšluosčio nusausinimui.

Processed with VSCO with a4 preset
Kiaušinius traukiu kiaurasamčiu. Pagrindinė taisyklė – elgtis atsargiai, kad kiaušinis neįtrūktų.

10. Galiausiai prasideda konstravimas. Ant pusiau perpjautos bandelės dedu šiek tiek gražgarstės, tuomet – kumpį, galiausiai kiaušinį ir pilu Hollandaise padažą. Viską gardinu žalumynais – svogūno laiškais ir krapais.

Mano English Muffins – naminiai, bet juos tikrai galima keisti kitomis nesaldžiomis bandelėmis.
Nepamirškit, kad rukola ir kumpis – lengvai pakeičiami sluoksniai. Apie alternatyvius pasirinkimus parašiau įrašo pabaigoje.
Man čia – gražiausia dalis.

Keli papildomi tips’ai:

– Man už klasikinius benediktus skaniau Eggs Royale – benediktai su lašiša. Šįkart ruošiau su kumpiu, nes toks buvo pageidavimas namie ir lašiša buvo pastarąjį kartą, bet jeigu reiktų rinktis, kas skaniau, aš balsuočiau už rūkytą lašišą.

– Vegetarai irgi gali valgyti benediktus – arba visai atsisakydami mėsos/žuvies sluoksnio, arba jį keisdami daržovėm. Tobulai dera ant sviesto pakepti smidrai, kepinti špinatai, pievagrybiai, įvairiausi daigai.

– Jeigu gąsdina gaminimo trukmė, nesigąsdinkit. Aš savuosius su fotografavimu ir visko bandymu padaryti kuo gražiau, užtrukau 20 minučių. Šakšuka juk trunka panašiai, o ją jau pamilti spėjot daugelis.

1 Shares
16 comments
  1. Labaaai super receptukas! Ačiū už TOKĮ aiškumą!! ❤️ Tik dar noriu pasitikslinti dėl kiaušinių įleidimo į vandenį.. Padarai sukurį ir kiaušinį leidi, kol dar tas sukurys sukasi, taip? O su kitais kiaušiniais? Nieko neatsitinka jau vandenyje esantiems kiaušiniams kai darai sukurį vėl? Tikiuos, kad suprasi ko klausiu 😁❤️

    1. Migle, kaip malonu, ačiū! Su sūkuriu visiškai teisingai – išsuku sūkurį ir po vieną leidžiu kiaušinius į jį (pirmą – per viduriuką, o likusius labiau šonuose). Kiaušiniai iš pirmo žvilgsnio sulimpa arba bent jau priartėja vienas prie kito, bet kadangi juos leidžiu kokių 5–10 sekundžių skirtumu, viskas jiems ten būna gerai, ilgainiui atsiskiria. 🤞 Ar dabar aiškiau? 🖤

  2. Heh. Ačiū už atsakymą! ❤️ O po pirmojo ileidimo vėl darai sukurį? Po antrojo vėl? Ir t.t… Ar čia vienas sukurys pradžioje ir viskas? 😁 Sorry, kad aš tokia neišmanėlė, bet jau einu į parduotuvę produktų ir noriu, kad gautusi lygiai taip pat tobulai 😍 Beje, kur buvo panaudotas obuolių actas? 🤔🤔

    1. O siaube, pamiršau įrašyti! Actas pilasi į puodą, kur verdami kiaušiniai. O sūkurys tik vienas – išsuki sūkurį ir į jį leidi visus kiaušinius. Jeigu suksi daugiau sūkurių ar apskritai judinsi vandenį (net ir jį užvirdama, pavyzdžiui), labai didelė tikimybė pažeisti kiaušinius ir jie nebeišvirs tokie gražūs! 🙏🏻

  3. Bandysim 😍 Ačiū fotografui už nuotraukas-viskas aiškiau, ir šeimininkei už receptuką 🙃

  4. Visą laiką mušu tieisiai į vandenį, tikrai nereikia būti “pro” 😉 ir visą laiką gaunasi perfect

    1. Smagu girdėti! Visgi, aš lieku prie savo rekomendacijos – pirmais kartais poachinimą bandyti per indelį. Kaip ten liaudies išmintis byloja – atsarga gėdos nedaro. 🤷🏻‍♀️

  5. Visad norejau pabandyti, bet prisibijojau… o cia viskas taip aiskiai parasyta! Butinai bandysiu!

  6. Kodėl man padažas nepavyko 🙁 atrodo maišiau tikrai stipriai, bet atsiskyrė trynys nuo sviestuko

    1. Sandra, yra keli variantai – per didelė kaitra maišant (mano minėta kiaušinienė), ingredientai buvo drastiškai skirtingų temperatūrų (geriausia pavyksta, kai viskas būna kambario temperatūros) arba realiausias variantas – per greitai supylėt riebalus į trynius. 🙁

  7. O padažas paliktas kokiom 5 min nesustingsta..? Atrodo dar tiek daug visko nuveikti reiks po jo pagaminimo, kol bus vainikuotas ant benetiktų!

Leave a Reply

You May Also Like

Kiaušinių keksiukai su 3 sūriais

Nieko čia neapgausi – majonezą aš mėgstu. Gal ne taip, kaip sugyventinis, galintis majonezą valgyti tiesiog su duona ar sūriu, bet mėgstu. Vienas mano mylimiausių guilty pleasures yra sumuštinis su kiaušinio ir majonezo mišraine. Užtat kartais majonezas baigiasi, norisi sveikiau arba daržovių krepšy guli jau begendantys avokadai. Tada aš gaminu savo naminį avokadų majonezą.