Kišas su rūkyta lašiša ir pelėsiniu sūriu

0 Shares
0
0
0

Pakalbam apie pusryčius gausiam stalui. Aš, pavyzdžiui, esu įpratusi gaminti dviems žmonėms ir labai pasimetu, kai draugai užpuola ir sako „eeeiiii, davai sekmadienį renkamės brunch’o pas tave, o tu pagamink pusryčius“. Kaip ir norėtųsi pagaminti kažką daugiau nei dvi petelnes omleto ar didelį puodą košės, nes žmonės tą gali ir namie, o aš gi turiu maloniai nustebinti. Kita vertus, kokių 12 benediktų irgi negaminsi, nes daug vargo, o norėtųsi, kad sekmadienis šventė būtų ne tik draugams.

Kur aš linkstu? Toks patiekalas kaip kišas, priklausomai nuo skardos dydžio, laisvai pamaitintų 6-8 žmones. O ir ruošos nėra baisiai daug – labai tingint tešlą galima pasiruošti iš vakaro, o tada gaminimo proceso lieka 20-30 min, kai didžioji dalis veiksmo vyksta orkaitėj. Užtat skanu ir pakankamai šventiška, nes pusryčiams valgai kažką panašaus į kiaušinienės pyragą. Net nekalbu apie tai, kad kišą gaminti galima pagal visų poreikius. Kompanijoje yra vegetarų? Valio, renkamės daržovių kišą. Draugai visavalgiai? Galima bandyti su lašiša arba kumpiu. Ir vėlgi, mano mėgstamiausia dalis – kišas idealiai tinka likučių sunaikinimui, nes į vidų galima prikrauti ką tik randame šaldytuve. O aš neseniai pradėjau į pusryčius įkomponuoti daugiau netradicinių sūrių, tad, kaip netikėta, mano kišas – su pelėsiniu sūriu ir lašiša.

Beje, jeigu norisi kišo vienam ar dviem, puikus variantas yra mini kišus gaminti keksiukų skardoje. Apie tai jau rašiau Instagram įraše.

kysas-su-lasisa2


Gaminimo trukmė: ±40-50 minučių.
Porcijos: 6-8.

Ingredientai:
– 150 gr. sviesto,
– ±300 gr. miltų (aš naudojau 150 gr. viso grūdo ir 150 gr. įprastų kvietinių),
– 1-2 v. š. šalto vandens,
– 5 kiaušinių,
– 200 ml grietinėlės,
– 50-70 gr. rūkytos lašišos,
– 50 gr. pelėsinio sūrio.

1. Pirmiausia pasiruošiu pagrindo tešlą. Į indą, kuriame ją ruošiu, sudedu sviestą, miltus. Kadangi neturiu kombaino, viską darau rankomis – smulkinu sviestą pirštais įtrindama jį miltais, kol visi miltai tampa sviestuoti, o dubenėlyje susidaro sviestiniai trupiniai. Įpilu vieną arba du šaukštus šalto vandens, įmušų kiaušinį, kas sulipina tešlą, ir minkymą perkeliu ant kieto paviršiaus. Tešlą kelias minutes paminkau ir bent 15 minučių padedu į šaldytuvą.

2. Per tą laiką įkaitinu orkaitę (±180°C).

3. Kai tešla bent kiek atšąla ir sukietėja, pradedu minkymą. Tešlą minkyti galima kokio tik norisi storio, bet aš kaip visiška carbsy mėgstu ją storesnę. Išminkytą kloju į miltais pabarstytą skardą, apipjaustau kraštus ir pašaunu į orkaitę 10-15min, kol tešla dar neparuduoja, bet šiek tiek apkepa.

4. Kol tešla kepa, paruošiu įdarą. Į dubenį įmušu 4 likusius kiaušinius, supilu grietinėlę. Druskos nededu sąmoningai, nes kišas pakankamai sūrus gaunasi nuo lašišos ir sūrio.

5. Kaip ir sakiau, pagrindą kepu tik 10-15 minučių. Po tiek laiko kepimo indą išimu iš orkaitės, į pagrindą supilu kiaušinių plakinį, norima tvarka išdėlioju lašišą ir sūrio gabalėlius. Šaunu atgal į orkaitę, kol kiaušinių plakinys nebeteliuškuoja, o gražiai iškyla ir paruduoja. Kišas done!

6. Dažniausiai valgom pagardintą graikišku jogurtu, bet idealiai skanus ir vienas.

0 Shares

Leave a Reply

You May Also Like

Kiaušinių keksiukai su 3 sūriais

Nieko čia neapgausi – majonezą aš mėgstu. Gal ne taip, kaip sugyventinis, galintis majonezą valgyti tiesiog su duona ar sūriu, bet mėgstu. Vienas mano mylimiausių guilty pleasures yra sumuštinis su kiaušinio ir majonezo mišraine. Užtat kartais majonezas baigiasi, norisi sveikiau arba daržovių krepšy guli jau begendantys avokadai. Tada aš gaminu savo naminį avokadų majonezą.